Wij houden koeien van het ras Limousin. Limousin is een van oorsprong Frans ras waar ze vroeger vooral als trekdieren werden gehouden. Het zijn sterke zelfredzame dieren die nog dicht bij de natuur staan. Ze staan bekend om hun soberheid en zijn met weinig tevreden. De koeien gaan in het vroege voorjaar de wei in zodra de weide geschikt is, meestal eind maart. Vanaf april laten we de stier erbij zodat ze gedekt kunnen worden. Ze lopen dan buiten tot in het late najaar. Als de weide niet te nat is soms wel tot de kerst. Alleen in de echte wintermaanden houden we ze binnen in ruime strohokken. Als ze in het voorjaar gedekt zijn worden de kalveren precies in de stalperiode geboren. De dieren kalven allemaal op natuurlijke wijze af en hebben hierbij maar zelden onze hulp nodig. De kalveren gaan in het voorjaar met hun moeder mee naar buiten en blijven hier ook tot de winter bij lopen.
De stieren en de vrouwelijke dieren die we niet nodig hebben voor de fokkerij mesten we zelf af en worden op ongeveer 2,5 jarige leeftijd geslacht. Limousins zijn bij slachten minder groot dan andere vleesrassen zoals Blonde d'aquitaine of Belgisch Witblauw echter ze leveren wel magerder vlees met meer luxe delen. Onze Limousins hebben een goed en stressvrij leven gehad en dit proef je terug! Doordat de dieren de tijd hebben gekregen om te groeien is het vlees mooi met vet dooraderd waardoor het lekker mals en zeer smaakvol is.
Naast de Limousin runderen hebben we ook nog een aantal Blauw-Bonte koeien. Deze dieren zijn een kruising tussen een Holstein koe (melkveeras) en een Belgisch Witblauwe stier. In de melkveehouderij hebben veehouders niet alle kalveren zelf nodig. Daarom wordt een deel van de veestapel gekruist met een vleesras zodat de kalveren beter geschikt zijn om te mesten. Normaal gaan deze dieren 2 weken na de geboorte naar een kalvermesterij waar ze in grote groepen in een stal binnen 8 maanden afgemest worden tot kalfsvlees. Wij kochten enkele kalveren bij een aantal melkveehouders. Deze geluksvogels hebben we zelf groot gebracht met melk en jaarlijks lopen ze vanaf het voorjaar tot in het najaar hier lekker buiten in de wei. De dieren hebben een goed leven en worden door ons verwend. Ze kennen geen antibiotica en hebben zelfs hun hoorns mogen behouden. Als ze volgroeid zijn, voor de meeste dieren vanaf 2 jarige leeftijd, worden ze hier in de regio bij een ambachtelijke slager geslacht.
Wij verkopen het rundvlees in pakketten van 5,0 kg, 7,5 kg en 10,0 kg. Om een indruk te geven: 7,5 kg vlees is ongeveer één diepvrieslade vol. Voor 2 personen is 7,5 kg ongeveer voor 25 à 30 maaltijden. Het vlees wordt door ons geportioneerd, netjes vacuüm verpakt en ingevroren.
U kunt rundvlees van onze koeien bestellen via deze site via de knop 'RUNDVLEES BESTELLEN'. Een mailtje of berichtje sturen mag natuurlijk ook!